понеделник, 22 юни 2020 г.

Глави за прозрение на истината Джан Бодуан

43. Част Втора (Продължение)

Стих 59





В черното е скрита белота - това е майката на еликсира;
Женското, в покой стои в мъжкото - това е зародиша свещен.
Великото Първоначало в пещта със усърдие се съхранява;
Драгоценности в трите полета са се събрали, съответстващи на три тераси.



Гуай
 

Първата строфа на четиристишието отново говори за взаимопревръщането на Ин и Ян, кокоренящи се едно в друго, и за взаимопревръщането въобще, като универсален методологически принцип на вътрешната алхимия. Белотата, скрита в в черното, това Сребро, скрито в Олово, т. е. очистена пневма, енергия, скрита в нечиста. Освен това тази строфа, подобно на следващата, съдържа намек за Джан 28 на Дао Дъ Дзин: „Знай своето бяло и пази своето черно... Знай своята мъжественост и пази своята женственост.“. В създаването на отварата истинното Олово играе водеща роля, и затова Среброто, намиращо се в недрата на сърцето се нарича „майка на еликсира“.

Втората строфа продължава да развива тези идеи. Женското, стоящо в покой у мъжкото, това е живак, скрит в киновар, цинобър (металния ален прах).

В процеса на създаване на еликсира, киноварния зародиш, истинния живак играе подчинена роля, затова за нея се казва само, като за „основа на свещения зародиш“ (Шън Таи).

„Великото Първоначало“ (Тай И) се казва една от звездите на съзвездие Дзъ Уей Юен [Цзы Вэй Юань - вероятно става въпрос за Полярната звезда, която според древните е заемала централно място в северната част на нощното небе по това време на лунния календар, като император в императорския двор линк- бел. прев.]. Тук - има метафора, обозначаваща все същия безсмъртен зародиш, съзряващ в пещта на тялото на даоса.

Трите полета - трите киноварни полета, т. е. трите енергийни центъра в тялото, трите съсредоточавания на енергията Ци, играещи огромна роля в даоската религиозна практика (тази роля е съпоставима ролята на чакрите при индийските йоги). Те, по даоското учение, са разположени в ниската част на стомаха, в района на слънчевия сплит и в главата.

„Трите тераси“ (Сан Тай) - три звезди в района на съзвездието Голяма Мечка, разположени една над друга. Тук - символът е за трите киноварни полета, тяхното макрокосмическо съответствие. В организма, по учението на вътрешната алхимия, оловото е в долното киноварно поле, а живакът - в горното (след процедурата на тяхното превъртане); техните съединения произлизат в сферата на Земята - средното киноварно поле - в жълтия двор, под циклическия знак У Дзъ.

На стиха съответства хексаграма „Изход“ (Гуай), състояща се от триграмите Циен и Дуй.




                      Евгений Торчинов 
                      Джан Бо-дуань
                      Главы о прозрение истины
                      (линк към произведението)

Няма коментари:

Публикуване на коментар