сряда, 17 юни 2020 г.

Глави за прозрение на истината Джан Бодуан


33. Част Втора (Продължение)

Стих 49




Високият мъж изведнъж започна да пие вино от западните страни;
Ниската жена тъкмо влезе в цветната градина на северните земи.
Ако на срещата с тях се отправи чаровната дама,
То още в същия час след това, те ще станат жълто семейство задълго.

Под „високия мъж“ (Чан Нан), тук се има предвид пневмата на триграмата Гръм (Джън), принадлежаща на стихията Дърво и съответно - на Изток.

„Вино на западните страни“ (Си Фан Дзу), напротив - това е „сок“ на стихията Метал (Запад) и пневма на триграмата „Водоем“ (Дуй). става въпрос за съединяването на „третичните“ ински и янски пневми за създаването на безсмъртния зародиш, при такова съединение, когато Ян Ци (Джън) вмъква в себе си (пие) Ин Ци (Дуй).

Под „ниската жена“ (или „младата жена“ - Шао Ню) се има предвид тройната инска пневма на стихията Метал, т. е. „Водоем“ (Дуй). Тя се отправя на Север в сферата на зрелите ински енергии и там завършва своята инска природа.

Във вида на „чаровната („зелената“ - Цин) чаровница“ пред нас се появява четвъртичната пневма на на триграмата „Вятър“ (Сюн). Тук тя се асоциира със стихията на Земята и центъра, и естествено осъществява мисията на посредничеството.

По този начин пневмите се съединяват в жълто семейство (то е жълтия двор), в сферата на Земята (У Дзи) и там пораждат безсмъртния зародиш. Особеностите в описанието на този процес в дадения стих са, че схемата на съединяването на пневмите е малко по-различна - Ян Ци (Джън) поглъща Ин Ци (Дуй), което на свой ред довежда до пълното съзряване, след което те се съединяват посредством пневмата Сюн в сферата на Земята.

На стиха съответства хексаграмата „Бягство“ (Дун), състояща се от триграмита Гън и Циен.
  



                      Евгений Торчинов 
                      Джан Бо-дуань
                      Главы о прозрение истины
                      (линк към произведението)




Няма коментари:

Публикуване на коментар