вторник, 8 март 2016 г.

ЕНЕРГИЙНИТЕ МЕРИДИАНИ (КАНАЛИ) НА ТЯЛОТО

МАСАЖ НА ЕНЕРГИЙНИТЕ МЕРИДИАНИ (КАНАЛИ) НА ТЯЛОТО


"Пътят, по който човек е създаден; пътят, по който идват болестите; пътят, по който човек оздравява; пътят, по който болестите се развиват; теоретичната и лечебната основа на всичко е в Дванадесетте меридиана. От меридианитезависят животът и смъртта. Чрез меридианите може да се лекува болестта."
Ней-Дзин



енергийни меридиани енергийни меридиани

енергийни меридиани

Меридианите (енергийните канали) са симетрично разположени, по двойки, под кожата или дълбоко в тялото. Всеки от основните 12 меридиана има сложна мрежа от разклонения, чрез които захранва с енергия прилежащата му област. Местата, където меридианите стигат повърхността на кожата, са т.нар. биологично активни (енергийни, акупресурни, акупунктурни) точки.
Освен 12-те основни меридиана има 8 допълнителни, които с основание се наричат животоспасяващи, тъй като осигуряват правилното протичане на енергията в случай на невъзможност някой от основните меридиани да функционира нормално.
Често няколко разклонения от различни меридиани се пресичат в една точка и чрез нейната стимулация може да бъде повлияно протичането на енергията през повече от един меридиан. Всеки меридиан има вход и изход, през които енергията преминава от един меридиан в друг.

Масаж на ръцете

Масажът на ръцете стимулира меридианите на сърцето, белите дробове, ендокриниума, дебелото черво, тънките черва.

масаж на ръцете

Изпълнение:

1.Поставете лявата длан от вътрешната страна на дясната ръка, под рамото.

2.С бавно и плавно движение разтрийте надолу през вътрешната страна на лакътя до върховете на пръстите.

3.Поставете лявата длан над пръстите на дясната ръка и продължете да разтривате гърба на ръката през външната страна на лакътя и нагоре през рамото.

4.Повторете общо 12 пъти.

5.Повторете упражнението за другата ръка, също 12 пъти.

Масаж на краката

Масажът на краката стимулира меридианите на жлъчката, бъбреците, пикочния мехур, стомаха, панкреаса, черния дроб.

масаж на краката

Изпълнение:

А. Възходящият масаж на краката (вътрешна страна на краката) стимулира кръвообращението в долната половина на тялото, лекува спазми и разширени вени. Упражнението може да се изпълнява в изправено, седнало или легнало положение.

1.Поставете дланите на вътрешната страна на краката на нивото на глезените.

2.Бавно придвижвайте длани нагоре, през вътрешната страна на коленете, до края на бедрата.

3.Повторете общо 12 пъти.

При изпълнение на упражнението притискайте дланите така, че да усещате приятна топлина, докато масажирате краката. Дишайте нормално. Може да изпълнявате упражнението като разтривате само областта от коляното до бедрото – това е най-важната част на движението.
В. Низходящият масаж на краката (по външната страна на крака) може да предотврати или коригира високо кръвно налягане, задържане на течности в организма и затлъстяване. Изпълнява се в изправено, седнало или легнало положение. Изправената поза стяга подколенното и ахилесовото сухожилие, прасците и зарежда с енергия пръстите на краката.
1.Поставете длани на външната страна на бедрата.
2.С плавно и бавно движение разтривайте надолу през външната страна на коленете и прасците, докато стигнете глезените.
3.Повторете общо 12 пъти.

                                             Източник: http://daoin.com/meridians.php

Няма коментари:

Публикуване на коментар